Grünfin

Grünfin Blog

Jätkusuutlikkuse ja ESG kõrgeim standard. Grünfin on nüüd B-Corp!

Jätkusuutlikkusest räägitakse palju. Paljud pajatavad oma rohelistest tegemistest ning “öko” ja “keskkonnasäästlik” märgis võib olla nii biodiislil, kiirmoel kui munarestil. Rääkijaid on mitmeid, kuid selle tulemusena on ka “rohepesu” (”greenwashing”) Google otsingutes tugevas tõusutrendis.

Eks tihti ongi tarbijal keeruline teha vahet jutul, märgisel ja päris tegudel. Me usaldame, mida näeme ja kuuleme - vahel liigselt! Sellepärast ongi tarvis kolmanda osapoole organisatsioone, kes jutule kontektsi annavad.

Kuna oleme Grünfinis jätkusuutlikkuse oma DNAsse omistanud, otsustasime, et soovime oma tegevustes klientidele ja partneritele veel läbipaistvamad olla. Asusime maailma kõige kõrgema ESG sertifikaadi - B - Corp - taotlemise protsessi. Teadsime, et see võib võtta kuid või aastaid, kuid tundsime, et meil on siin konkreetne sõnum: usume, et lühiaegse kasumise maksimeerimise kõrval peavad ettevõtted jälgima ka mõju planeedile ja ühsikonnale.

Ca pool aastat pärast selle protsessi algust, 2024 aasta kevadel, on üsna kõrge mõjuskooriga sertifikaat meil taskus.

Mis on B-Corp?

B- Corporation (Benefit Coproration) on kõrgeima standardi ESG tunnustus, ESG kullastandard, mis näitab ettevõtte pühendumust ja läbipaistvust just mõju ja jätkusuutlikkuse vallas. B-Corpiks saamisel hinnatakse läbi erinevate mõõdikute, tõestusmaterjalide ning konkreetse mõjuanalüüsi (BIA - B-Corp Impact Assessment) ettevõtte jätkusuutllikkuse näitajaid nii keskkonna, sotsiaalsete näitajate kui tööprotsesside läbipaistvuse suunal. Hindamine toimub võrdluses sarnaste ettevõtetega, arvestab ettevõtte suurust ja asukohta. Iga protsessis öeldud väidet tuleb ka dokumentide ja/või tegudega tõendada.

B-Corpiks saamisel tuleb läbi keerulise ja mitmekihilise hindamismudeli saada 80 punkti 200st. Tundub lihtne? Keskmisel ettevõttel jääb punktiskoor ca 50/200 juurde ning keskmiselt taotleb ettevõte B-Corp tunnustust ca aasta.

Grünfin sai skooriks 156,1/200. Tutvu Grünfini B-Corp profiiliga.

B-Corp sertifikaati annab välja B-Lab Europe - sõltumatu organisatsioon, kes ettevõtteid hindab.

5 valdkonda, mille mõju B-Corp ettevõtte juures hindab

Klassikalises ESG mudelist teame 3 erinevat mõjuvaldkonada:

  • Keskkond (Environment),
  • Inimesed (Social) ning
  • Protsesside läbipaistvus (Governance).

B-Corpi BIA hindamismudel aga kaevub veel sügavamale, ja ettevõttel tuleb saada positiivsed skoorid isegi 5s erinevas valdkonnas. Traditsiooniline “S” ehk “inimeste” osa on kolmeks lahku löödud, seega hindab B Corp järgnevat 5t mõjuvaldkonada:

#1 Läbipaistvus tegevuses (Governance)

Eeldus eduka skoori saamiseks on ettevõtte selge missioon, eetilisus ja tegevuste läbipaistvus - seda nii töötajate, klientide, juhatuse kui koostööpartnerite vaatenurgast. Palju on nad kaasatud? Kui selge ja läbipaistev on ettevõtte tegevus ja finantsid töötajatele?

#2 Ettevõtte tiim (Workers)

Hea tulemuse tagab ettevõte, mis hoolib töötajatest läbi erinevate hüvede, pakub paindlikkust töökohal, lubab võtta initsiatiivi ning hoolitseb nii töötaja tervise kui rahatarkuse eest. Plusspunkte lisab mõjuga investeerimisplaan töötaja tulevikule mõeldes.

#3 Kogukond (Community)

Kogukonna valdkonna positiivsed punktid tulevad teadmisest, kuidas ettevõte panustab nii äriliselt kui läbi sotsiaalsete aspektide tagasi oma äritegevuse kogukonda. Siin loevad sotsiaalsed algatused, tarnijate valik lähikogukonnast ning selge mitmekülgsuse toetamine.

#4 Keskkond (Environment)

Keskkonna punkt keskendub konkreetselt ettevõtte süsinikjalajäljele otseselt ettevõtte tegevuse mõjust kliimale. Hindamisele lähevad ettevõtte kasutusesolevatest pinnad, materjalid - vaadatakse sisse erinevatesse vahenditesse, sh transport, energia, tarneahelad. Eelise mistahes koostööseoses saavad teised B Corp ettevõtted.

#5 Kliendid (Customers)

Hindamisele lähevad lisaväärtused, mida ettevõte oma klientidele loob: klientide harimisel, tegevused, mida tehakse mõeldes klientide tervisele ning finantsilisele heaolule. Suur rõhk on eetilisel turundusel, andmekaitsel, turvalisusel ja klientide tagasiside andmise võimalusel.

Miks on Grünfini B-Corp staatus Sulle kliendi või koostööpartnerina oluline?

Tegevuse läbipaistvus

Läbipaistvus ja jätkusuutlikkus on osa Grünfini identiteedist. Tunneme, et proovime mõju ja väärtusi igal moel edasi anda, kuid näeme ka, kuidas ettevõtted täna vaid räägivad. Aga teod ei järgne. NASA ja paljud teised teadusorganisatsioonid on nentinud, et aasta 2023 oli senini kõige kuumem.

Tunneme, et meie kliendid ja partnerid vajavad kindlust, läbipaistvust ja ausust. Soovime, et nad näeksid, et meie jaoks ei ole “mõju” ja “jätkusuutlikkus” sõnakõlks - see on meie missioon! Lisaks sai Grünfin hindamisel sisuliselt maksimumpunktid oma äri läbipaistvuses, sh oma tootele ja portfelli juhtimises kasutatavale investeerimisstrateegiale! Vaata Grünfini tulemusi valdkondade kaupa.

Usaldus tegevuste osas

2024 aasta Baltikumi Sustainable Brand Index raportist tuli selgelt välja, et kuigi Baltikumi inimesed väärtustavad jätkusuutlikkust, on pigem brändide mõjusõnumite ja tegevuste kooskõla suureneva kahtluse all. Just läbipaistvus ja kolmanda osapoole kinnitus annavad ka tarbijale selge ja usaldusväärse sõnumi ettevõtte eetilisuse ja tegevuste osas.

(Allikas: Sustainable Brand Index by SB Insights)

Just kolmandalt osapoolelt, läbi rangete hindamiskriteeriumite ja protsessi, üle maailma hinnatud sertifikaat annab selguse, kindluse ja usalduse, et tegutseme päriselt oma sõnade järgi. Grünfini väärtustes on äritegevuse (profit) kõrval olulised ka meie inimesed (people) ja planeet (planet). Ja me usume ärimudelisse, mis toetab kõiki, mitte ei teeni väheseid.

Patagoniaga võrdväärne B-Corp skoor

Grünfin sai läbi 5 erineva valdkonna ettevõtte mõjuskooriks 156,1/200. Võrdluseks, maailma üks kõige tuntumaid jätkusuutlikke brände, Patagonia, on B-Corp mõjuskooriga 166, Tomorrow bank- Saksamaa üks rohelisi mõjupanku, sai skooriks 118.1.

B-Corpi staatuse saamiseks on tarvis vähemalt 80/200st. Küll on enamik B-Corpe pärast sertifikaadi saamist meelestatusega oma tulemust järk-järgult parandada. Kui mõõtmised ja stardipunkt on olemas, on parema skoori eesmärki ka lihtsam ette võtta.

Mis järgmiseks? Kuidas saab Grünfib B-Corp skoori parandada?

Grünfini, ka teiste B-Corpide, skoorid on avalikult ja läbipaistvalt nähtavad kõigile, tutvu Grünfini tulemustega.

Näeme selgelt, et Grünfinil on vaja vaeva näha veel tänase keskkonna jalajäljega. Küll oleme äärmiselt rahul oma skooriga, mis puudutab kogu meie inimesi - nii kliente, kogukonda kui tiimi.

Lisaks oleme uhked, et saime peaaegu maksimaalse skoori oma tegevuse läbipaitvuses ning investeerimisstrateegia ja printsiipide mõjus. Neis valdkondades on meil eesmärk oma skoore ja mõju vähemalt samal tasemel hoida.

Näited tuntud B-Corpidest.

B-Corpi tunnustus on rahvusvaheline. Siin on mõned tuntud ettevõtted, kes on võtnud kliimakriisi, ühiskonnale tagasiandmise ja eetilise tegevuse oma tegevusplaani:

Tutvu kõikide B-Corpidega

These could also be interesting to you

  1. Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Soovid, et tööandja aitaks Sul palga(tõusu)st automaatselt investeerida?  Loe lähemalt, mis on tööandja Kogumisplaan ja kuidas Sina töötajana sellest võidad?

  2. Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Miks oma tiimile rahatarkuse koolituse tegemist kaaluda ja mida koolitust planeerides tähele panna?

  3. Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

    Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

    Rohelisest investeerimisest räägitakse täna palju, aga ka jätkusuutlikkust ja mõjuinvesteeringutest. Ka räägib iga endast lugupidav ettevõte täna ESGst, ka ESG investeeringud käivad palju meediast läbi. Oled Sa kunagi mõelnud, mis vahe neil terminitel on? Või mis see mõjuga investeerimine siis ikkagi tähendab?