Grünfin

Grünfin Blog

Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

Koolilõpetamine on sõltumata kooliastmest oluline etapp noore inimese elus. Sestap on ka lõpetamise kingiideed tihti rohkem läbimõeldumad, kuid selle õige kingi leidmine ka mõneti keerulisem.

Miks kinkida koolilõpetajale rahatarkusi ja investeeringuid?

Rahatarkused ja investeeringud on populaarsust koguv, aegumatu ja tulevikkuvaatav kingiidee igas vanuses lõpetajale. Toome välja Pireti kogemusloo, kes tädina on valinud kinkida investeeringuid. Miks on Piret otsustanud investeeringute kinkimise kasuks?

Turvaline, endale sobivad summad.

Ma olen 36. Esimest korda kui kuulsin investeerimisest kui millestki, mida saab teha keegi, kes ei ole sündinud rahasse, oli kaks, võib-olla kolm, aastat tagasi. Ma olen tädi ja õde kokku seitsmele toredale noorele inimesele. Ma ei taha, et nemad avastaksid investeerimise siis kui nad on üle kolmekümne. Grünfin annab mulle võimaluse turvaliselt, väga väikese panusega, panna neid mõtlema oma tuleviku peale, avada neile investeerimismaailm, saada aru mis üldse on intress/tootlus jms. ja ühtlasi mõelda oma tarbimisharjumuste peale.

Kink, mis kasvab ja muudab maailmavaadet

Millist maailma nemad tahavad toetada. See konto, nende summadega, mis mina panustan, ei saa olema otseselt elu muutev, võib-olla toetab mingit toredat reisi kunagi. Aga iga infokild, iga tegu on ‘liblika tiivalöögi effektiga’ ja tore on anda neile midagi, kus nad ise näevad, kuidas portfell kasvab, mis muutub, miks muutub jne.

Positiivne mõju planeedile.

Õnneks on tänases hariduses seda infot juba kordades rohkem kui 20 aastat tagasi, aga see 18ndaks sünnipäevaks Grünfini konto, on parim mis ma oskan teha täna. Nii nende teadmiste kui ka meie planeedi jaoks.

Lisaks tutvu põneva “mittevajalike” kinkide faktide ja teiste põhjustega, miks investeeringud hea kink on.

Toome välja 3 võimalust, kuidas rahatarkusi ja investeeringuid lihtsalt näiteks koolilõpetajale kinkida.

#1 Rahatarkuse teadmised raamatutest

Viimaste aastatega on eestikeelseid rahatarkuse raamatuid turule jõudnud üsna määraval hulgal. Rahandusministeerium on kokku kogunud sisuka nimekirja raamatutest-mängudest vastavalt vanusele, toome siin välja mõned näited

Rahateadmisi põhikooli lõpetajale

  1. M. Truman ja J. Roosaare “Kuidas saada rahatargaks”, mis annab edasi nelja noore inimese põneva ettevõtlikkuse ja rahatarkuse teekonna.
  2. L. Kirch “Minu finantsplaneerija”, kuhu saab mugavalt märkmeid omaenda rahaasjade kohta juurde kirjutada ning alustada teekonda paremate rahaharjumuste suunas.

Gümnaasiumilõpetajatele/kõrgkoolilõpetajale sobib rahatarkust edasi andma:

  1. J. Roosaare “Rikkaks saamise õpik”, mis keskendub filosoofiale, mis aitavad kaasa rahatargemalt käitumisele. Roosaarel on ka terve seeria erinevate varaklassidega rikkaks saamise õpikuid, mis keskenduvadki rohkem ühele varaklassile.
  2. K. Liivamägi, T. Talpsepp ja T. Vaarmets “Rahaedu põhimõtted” toob kokku kolme doktorikraadiga mehe kogemuslood, aga ka praktilised näpunäited, kuidas rahatarkus enda heaks tööle panna.

#2 Kingi investeeringuid!

Investeeringud on kink, mis ajas kasvab ja loob kasvupinda finantsturvatundeks, unistusteks või ka üldisema rahatarkuses huvi vastu. Lihtsa rahatähe asemel kingid lõpetajale investeeringutega tulevikku, häid harjumusi ja unistusi!

Grünfini kinkekaart on täna Eestis ainulaadne võimalus päris investeeringute kinkimiseks. Saaja saab oma kinkekaardi lunastada hajutatud, pigem madala riskiga ja roheliste indeksfondide investeeringute vastu, mis panustavad tema pikaajalisse investeerimisstrateegiasse.

Kinkekaardi ostmiseks ja saamiseks ei pea ei kingi tegijal ega saajal täna Grünfini kontot olemas ning kinkekaart jõuab meilile loetud minutite jooksul pärast soetamist, sobides seega ka viimase hetke kingiideeks.

Grünfini investeeringute lunastamine on kingi saajale imelihtne, varasemaid investeerimisteadmisi selleks tarvis ei ole ning investoriks saab sisuliselt minutitega! Milline kink!

Missugusele lõpetajale Grünfini investeeringud sobivad?

Grünfini investeeringud sobivad sisuliselt kõigile. Raha saab kasvama panna igas vanuses lõpetajale, laste investeerimiskontod (alla 18a) peab lihtsalt avama lapsevanem.

  • Grünfini portfellid koosnevad indeksfonidest - see on baas iga eduka investori portfellis. Uuri, miks on regulaarne indeksfondidesse investeerimine sõltumata summast parimaid investeerimisstrateegiaid;
  • Riskiastme saad valida oma soovist lähtuvalt- indeksfondid on juba üsna hajutatud ja madala riskiga investeeringud, kuid iga lõpetaja saab valida enda jaoks mugava riskitaseme.
  • Kõik investeeringud on positiivse mõjuga maailmale - jätkusuutlikkus on just noorte seas üsna populaarne temaatika. Nii panustab kinkekaart nii saaja kui kogu planeedi. paremasse tulevikku.
  • Investeeringute haldus on lihtne ja ei vaja kogemust - Grünfin haldab investeeringuid Sinu eest. Konto avamine on umbes sama keerukas kui Netflixi tegemine, seega kõigile kättesaadav.

Tutvu Grünfini investeeringute kinkekaardiga

Kingid otse saaja portfelli

Kui kingi saajal on Grünfini konto juba olemas, siis saab ta potentsiaalsetele kingi tegijatele anda võimaluse kink otse portfelli kanda - väga mugav ja ei mingeid muresid kinkide pärast. Summa saab igaüks ise otsustada, kuskilt kinkekaarte soetama ei pea ning soovid saab otse Grünfini kontole saata.

Väikesed panused teevad kokku suure ja nii aitab see kaasa kingi saaja tuleviku kindlustamisse.

Kust leida “Kingisoov” ning kinke otse portfelli saada?

Kingituste küsimise lehe leiad, kui logid sisse oma portfelli (või kui lood uue konto).

  • Logi sisse oma Grünfini kontole (või registreeru, kui Sul ei ole veel portfelli).
  • Vali portfelli juures “Kingisoov”

Jaga oma isiklikku linki ja saa sõpradelt kasvavaid ja mõjuga kingitusi!

#3 Alusta kingisaaja portfelli kogumisega. Või anna noorele üle talle kogutud investeerimisportfell.

Keskkooli või kõrgkooli lõpetamise hetk on noore jaoks tähtis ning sidudes sellega ka juba talle kogutud raha või säästude üleandmise, võimendatakse nii hetke olulisust kui kasutatakse ära soodne pinnas selleks, et üleantud raha leiaks mõistlikku kasutust.

Sel hetkel mõtleb noor “suurelt” ehk proovib teha tähenduslikke otsuseid - näiteks kasutada saadud raha esimese kinnisvara sissemakseks või välisõpingute rahastamiseks. Või nutikalt raha edasi koguda ja kasvatada.

Kingisaajal ei ole veel investeerimisportfelli?

Kui laps lõpetab põhikooli või mõne veel noorema kooliastme, aga ka gümnaasiumi või ülikooli ja tal veel oma investeerimiportfelli pole, on kõik hästi. Parim aeg selle loomiseks ongi täna.

Investeeringute kasv kehtib igas vanuses lastele - koguma ja kasvatama võib hakata igal hetkel, sest kokkusaadud summast hoolimata on iga panus lapse elluastumisel äärmiselt vajalik.

Kindlasti uuri lõpetaja vanematelt, kas lapsel ehk juba investeerimisportfell on? Või kui mitte, miks mitte kinkida väike seeme selle alustamiseks ning mainida seda ka teistele lõpetamisele saabujatele.

Loe lastele raha kogumise ja investeeringute kohta.

These could also be interesting to you

  1. Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

    Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

    Grünfini kvartaliaruanne (2024, Q2): mõjuinvesteeringud ja Grünfini portfellid

  2. Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

    Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

    Otsid lõpetajale kingitust? Rahatarkused ja investeeringud on pikemaajalise mõjuga kingitus, mis sobib hästi igases vanuses lõpetajale. Toome välja 3 ideed, kuidas lõpetajale lihtsalt rahatarkuse ja investeeringutega rõõmu valmistada.

  3. 5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

    5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

    Kas Sina arutled töökaaslastega rahateemadel? Kas tunned end mugavalt, kui jutuks tuleb kes kui palju puhkusereisi eest maksis või palgatõusu küsis?