Grünfin

Grünfin Blog

5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

Kas Sina arutled töökaaslastega rahateemadel? Kas tunned end mugavalt, kui jutuks tuleb kes kui palju puhkusereisi eest maksis või palgatõusu küsis?

USAs, aga ka laiemas Euroopas on üsna tavaline, et tööandja aitab kaasa töötajate meelerahu-, pensioni- või unistustefondi loomisel. Ka üle poole Eesti elanikest sooviks oma palgast või tulevasest palgatõusust tööandja abil automaatselt investeerida (Eesti elanike finantskirjaoskuse uuring 2023, Rahandusministeerium). Sama järeldas ka Luminori tellitud tööandja pensioni uuring. “Välismaa” trendid jõuavad ka meile ja töötajad ise soovivad madalamat rahaärevust, vähem stressi ja kindlamat tulevikku. 

Täna on turul ka lahendus, mis on tööandjale ühest küljest lihtne hallata ning kasutusele võtta, teisalt pakub tuge ESG strateegias ning toimib kui töötajaid hoidev optsiooniplaan. 

Mis on Tööandja Kogumisplaan?

Tööandja Kogumisplaan on lihtne, bürokraatiavaba ning turvaline lahendus töötajatele raha kogumiseks ja kasvatamiseks.

Kogumisplaani saab rakendada vastavalt ettevõtte eesmärke silmas pidades : 

  • mõned meie kliendid koguvad oma töötajatele, aga mõned** töötajate lastele**; 
  • kogumisportfelli saab suunata nii kindla rahasumma (näiteks 100 € töötaja kohta kvartalis ehk nn. Stebby asenduseks neile, kes seda hüve ei kasuta!) kui ka kindla % palgast;
  • raha saab koguda ainult tööandja, aga seda võib kombineerida töötaja poolse panusega (näiteks panustab 3% palgast töötaja ja tööandja lisab 3%);
  • makseid tehakse vaid **töötaja palgast/palgatõusust **ning tööandja roll on kokkulepitud summa enne palgamakset kinni pidada ja kogumiskontole kanda;
  • kui ETF-indeksfondide portfell tundub liiga riskantne (turgude liikumisi ei suuda keegi ette ennustada), siis võimalus on valida deposiidile sarnane lahendus.

Tööandjal on Kogumisplaan lihtne hallata ja töötajatele raha koguda

Igakuine Kogumisplaani administreerimiseks kuluv aeg on ca 15-20min.

Liitumisprotsessis aitab Grünfin kaasa nii programmi kommunikatsioonis kui klienditoes.

Kogumine toimub madala riskiga, hajutatult turul kaubeldavatesse rohelistesse indeksfondidesse, mille valiku ja haldusega tegeleb nii tööandja kui töötaja eest üle-Euroopalise Finantsinspektsiooni poolt väljastatud litsentsiga Grünfin. 

Töötaja jaoks on see täiesti automaatne võimalus meelerahu-, unistuste- või lisa pensionifondi koguda. Nutikas investor saab olla igaüks! 

5 põhjust, miks Kogumisplaan ettevõttele kasulik on?

Kas teadsid, et statistika kohaselt vähemalt üks kolmest kolleegist, kellega koos lõunalauas istud ja pealtnäha muretut vestlust pead, tunneb rahaärevust - sisemist rahalist survet ja ebamugavust?

Hiljutine eksootiline puhkusereis või kallis auto võivad viidata hoopis kõrgele võlakoormale, mis ärevust tagant toidab?

Mure seisneb oskamatuses ja distsipliinis raha koguda - ka juhul, kui seda soovi tegelikult teadvustatakse. Rahaärevus on tugev allakäigutrepp nii produktiivsuses, stressis kui vaimse tervise küsimustes. Ometi on see ka vaid üks põhjustest, kuidas Kogumisplaan ettevõttele kasulik on.

#1 Rahaärevuse asemel head rahaharjumused

Rahaärevusest räägitakse veel vähe. Teaduskirjanduses on juba kasutusel ka märksõna “finantsfoobia”, mis viitab suisa halvavale hirmule oma rahaasjadele otsa vaadata. Enamik meist teab, et peaks raha koguma ja investeerima. Paljud aga ei julge ega oska alustada. ***“Kuidas ometi? Või millal? Mul ju pole ei raha, aega, ega teadmisi.” ***

Kogumisplaan teeb tööandjast oma töötaja jaoks selle tugisamba, kes pakub turvalist võimalust rahaharjumusi ning mõttemaailma muuta. Igaüks saab olla edukas investor - ka siis, kui investeerimiseks on võimalik suunata vaid väikesed summad. Tööandjana võidad enesekindlama ja lojaalsema töötaja, kes suudab ja julgeb edaspidi hakkama saada ka keerulisemates olukordades nii tööl kui kodus.

Kogumisplaan erineb pensionisambast selle poolest, et pakub võimalust koguda ka oma meelerahu- või unistustefondi, mida vajab inimene tänase ja pensioniea vahepeal. 

#2 Töötajate hoidmine - kogumisplaan kui alternatiiv optsioonidele

Optsioonid ehk ettevõtte osalus motiveerivad töötajat panustama, sest ettevõtte edukus tähendab ka töötaja suuremat edu tulevikus. 

Tööandjad eelistavad optsioone nii töötaja motiveerimiseks kui tema pikemalt ettevõttega sidumiseks - oma osalus ettevõttes tuleb ajaga välja teenida. Nii saab ettevõte hoida talenti vähemalt 3-4 aastat ning vähendada seeläbi värbamiskulusid. Paraku pakub optsioone Eestis vaid ca 1% ettevõtteid -  peamiselt startupid või suuremad börsiettevõtted.  

Optsioonide alternatiivina saab kasutada Grünfini Kogumisplaani. Igakuisel või kvartaalsel sissemaksel, nt x% kuupalgast, saab olla vabatahtlik lukustusperiood, mis avaneb kokkulepitud tööstaaži täitumisel. Kogumisplaani investeerimisrisk on tuntavalt väiksem, sest pole seotud vaid ühe ettevõtte edukusega.

Kui aga peaks juhtuma, et töötaja lahkub töölt enne kokkulepitud lukustusperioodi lõppu, jääb tööandja poolt kogutud summa ettevõttele. Sellist efekti ei saa palgatõusu või ühekordse preemiaga, kus kulu on kohene.   

**Boonus: **erinevalt optsioonidest, näeb nii töötaja kui tööandja igal ajahetkel kogutud varade hetkeväärtust.

Hea teada: Optsioonide kohta saad rohkem teada, kui vaatad webinari “Kõik optsioonidest”, kus Grünfini kaasasutaja Triin Hertmann ja Ready Player Me personalijuht Elen Tukk, teema selgeks teevad.

#3 Rahatarkus kui osa suuremast ESG strateegiast

ESG on täna iga endast lugupidava ettevõtte jaoks oluline. Töötajate heaolu, sh nende rahateadlikkus, kuulub kokku  ESG jätkusuutlikkuse S ehk social kategooriaga. Kuid Eesti talente huvitab ka maailma kestmajäämine. Wise tellitud Kantar Emori uuring 16-19 aastaste noorte hulgas näitas, et rohkem kui pooltele (57%) noortest on oluline või väga oluline panustada kas ise või koos tööandjaga kliimamuutuste leevendamisse.  

Üks olulisemaid nüansse globaalse soojenemise mõjude vähendamisel on jälgida, et investeeringud oleksid päriselt rohelised. Grünfin sai hiljuti ühe esimesena Eestis maailma ühe kõrgema taseme ESG tunnustuse B-Corpiks, mis garanteerib igale koostööpartmerile ka selge usalduse Grünfini tegevuse läbipaistvuses. 

Kogumisplaaniga liitumisel saab ettevõtte igal aastal ka mõjuraporti, mida oma ESG strateegia hindamisel kasutada. 

**Hea teada: **Millega B-Corpi näol täpsemalt tegemist, saad lugeda B-Corpi blogipostitusest “Jätkusuutlikkuse kõrgeim standard”

#4 Värbamiseelis

Kas teadsid, et tööga rahuloleva ja õnneliku töötaja tulemuslikkus on kuni 40% kõrgem?

Tulevikkuvaatav unistustesse või pensionisse panustamine muutub töökoha valimisel aina olulisemaks - seda tõendavad nii Ameerika kui UK näited, aga ka Eestis läbiviidud uuringud. 

Tööturul paistavad silma tööandjad, kes lisaks tähendusrikkale tööle vaatavad ka pikka perspektiivi ning panustavad töötajate tulevikku ka muul moel kui läbi palgatõusu. Märksõnadeks siin on finantsiline turvatunne ja hooliv tööandja. Aga ka “investeerimine” ja “jätkusuutlikkus” koguvad aina suuremat populaarsust.  

#5 Väikesed summad palgatõusuna ei tööta. Aga pikaaegselt kogudes? 

Ilmselt krimpsutaks iga teine töötaja nina, kui kuuleks, et saab 2 või 3% palgatõusu. Suurt muutust see tema elustandardis ei loo ning suurt rõõmu ka ilmselt ei tekita. Paari kuu möödudes on selline väike panus unustatud, kuid tööandja jaoks on kuluread kasvanud. 

Väiksed summad loovad muutust investeeringutena ajas - tegemist on numbriga, mis iga kuu kasvab, motiveerib ja tõendab, et muutused algavad väikestest sammudest. 

Näiteks on ülaloleval graafikul üks portfell, milles panustab inimene 3% igakuisest palgast ning tööandja lisab 3%. Portfelli on makseid kogutud ca 1 aasta. 

Eesti keskmise palgaga võrdselt nii töötaja kui tööandja poolt 3% palgast Kogumisplaani suunates, on 3 aastaga koos ligi 5000 euro* eest investeeringuid.

 

*tootluseks arvestatud 7% aastas, mis on aktsiaturgude keskmine, aga pole garanteeritud.

Investeerimisteenuse pakkuja on Grünfin AS. Tutvu teenuse tingimustega ja riskidega https://www.grunfin.com ja enne investeerimisotsuse tegemist, küsi vajadusel nõu asjatundjalt.

Kuidas saab ettevõte Kogumisplaaniga liituda?

#1 Võta Grünfini tiimiga ühendust ja lepime kokku kõne, et Sinu vajadused läbi vaadata

#2 Saadame materjalid ja lepime soovi korral kokku workshopi, et Sinu ettevõttele sobilik plaan leida (Alternatiiv Stebbyle, tippspetsialistide hoidmine, värbamisel eristumine jne)

#3 Soovi korral teeme teile rahatarkuse ABC koolituse. Tutvu ka, millega tiimile rahatarkuse koolitust tehes arvestama peaks.

#4 Saadame ettevalmistatud lepingu(d) ning loome Grünfini platvormile ettevõtte profiili

#5 Aitame kommunikatsiooniga - teeme töötajatele workshopi ja Q&A, kus käime läbi kõik riskid, küsimused ning turvalisuse. 

#6 Kogume ettevõtte abil kokku programmist huvitanud liitujad, kellele saadame liitumiskutse ja palume neil Grünfinis konto luua (ca 10 minutit koos verifitseerimisega)

#7 Tööandja laadib üles liitunud töötajate ja maksete kohta csv faili ja teeb ühekordse makse. Grünfin jagab ise maksed töötajatele loodud personaalsetesse portfellidesse.

Senini on Grünfini kliendid liitumise protsessi alates otsusest läbinud ca 2-4 nädalaga. 

These could also be interesting to you

  1. Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

    Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

    Grünfini kvartaliaruanne (2024, Q2): mõjuinvesteeringud ja Grünfini portfellid

  2. Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

    Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

    Otsid lõpetajale kingitust? Rahatarkused ja investeeringud on pikemaajalise mõjuga kingitus, mis sobib hästi igases vanuses lõpetajale. Toome välja 3 ideed, kuidas lõpetajale lihtsalt rahatarkuse ja investeeringutega rõõmu valmistada.

  3. 5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

    5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

    Kas Sina arutled töökaaslastega rahateemadel? Kas tunned end mugavalt, kui jutuks tuleb kes kui palju puhkusereisi eest maksis või palgatõusu küsis?