Grünfin

Grünfin Blog

Kuidas alustada investeerimist väikeste summadega?

Oma raha kogumine ja kasvatamine tundub igati mõistlik mõte, eriti kui seda raha nagunii veidi ka järgi jääb. Kuid mida peale hakata siis, kui kasvama saab panna vaid väikeseid summasid - näiteks 10 või 20 eurot kuus? 

See on okei, raha kasvab ka natukesehaaval. Jah, alati! Sa ei pea olema rikas selle jaoks, et hakata oma tulevikku kindlustama ning finantsilist vundamenti laduma. Nagu öeldakse - ka elevanti süüakse tükkhaaval! 🐘

Parem on alustada investeerimist väikeste summadega kui üldse mitte

Üks olulisemaid asju investoriks saamise teekonnal on investeerimisega alustada.. Sa võid lugeda virnade viisi raamatuid ja osaleda kümnetel koolitustel - aga kui Sa oma esimest tehingut ära ei tee, siis Sa omandatud teadmisi päriselt praktikas ei kasuta. 

Investeerimisega alustamine on jõukohane kõigile - rohkem nippe saad selleks Raha kogumise ja investeerimise ABC blogist või koos Bilanciga tehtud raha kogumise ja investeerimise webinari salvestusest.

NIPP: Kõige lihtsam ja üsna madala riskiga võimalus investeerimist alustada on ETF indeksfondidega (tuntud ka kui “indeksitega”). Loe lähemalt, miks indeksfondid on ka hea portfelli vundament.

7 eelist väikeste summadega investeerimisega alustamisel vs ootamisel

#1 Sa ei pea midagi muutma

Väikese summa investeerimine ei mõjuta Sinu igapäevaelu: suure tõenäosusega ei Sa ei märkagi, et poodi jätmiseks on varasemaga võrreldes natukene vähem raha. Võimalik, et ühe šokolaadi jagu vähem raha rahakotis paneb Sind ka tervislikumaid valikuid tegema!

#2 Lõika kasu liitintressist ehk kaheksandast maailmaimest!

Mida varem alustad, seda kiiremini hakkab liitintress Sinu heaks tööle: ehk kasvama hakkab ka juba teenitud tulu, olgu selleks näiteks intressimaksed või dividendid. Nii annad aasta aastalt hoogu juurde oma portfelli kasvule!

#3 Paremad rahalised harjumused

Järjepidevalt väikeste summade kaupa investeerides kasvab harjumuse muskel ning õige pea võid leida end otsimas võimalusi, kuidas igakuist investeeringut suurendada.

#4 Parem väikesed vead praegu, kui suured vead tulevikus

Isegi kui teed vale valiku investeerimisinstrumendi osas, siis pole väikese summaga alustades viga kuigi suur. Palju hullem on teha esimene investeering näites kogu sünnipäevakingiks saadud rahaga, näiteks 100-200 eurot ning siis avastada, et valitud investeering hoopis kaotab oma väärtust kasvamise asemel. Lühiajalises plaanis on finantsvarade hinnalangus täiesti tavapärane - ajalugu näitab siiski, et enamiku osa ajast need siiski pigem kasvatavad oma väärtust*.

Ajaga tuleb kogemusi ja tarkust juurde, ning alustaja vead tasub pigem teha väiksemate summadega, mitte kogu vaba kapitali mängu pannes.

#5 Väiksem emotsionaalne mõju

Kui alustad väikeste summadega investeerimist, pole emotsionaalne surve nii suur, kui olukorras, kus ühekorraga on mängu läinud kuude kaupa kogutud säästud. Nii on kergem rahulikuks ja endale kindlaks jääda ka siis, kui finantsturgudel on volatiilsem periood. 

#6 Ajafaktor töötab Sinu kasuks

Mida pikem periood, seda rohkem jõuad raha kasvama suunata. Ning omakorda: mida rohkem raha Sinu portfelli sisse voolab, seda kiiremini saavad väikestest summadest suured!

#7 Ela oma unistuste elu!

Väikeste summade kaupa raha kogumine ja kasvatamine annab Sulle võimaluse ellu viia oma sihte: olgu selleks päris oma kodu või uuem ja ägedam kodu, oma lapsele elluastumistoetuse kogumine või mõned vabad kuud maailma avastamiseks. Oluline ongi siinnjuures mitte ainult summa vaid regulaarsus - loe, miks regulaarne investeerimine äärmiselt nutikas valik on!

Sa saad juba täna investeerimisega algust teha!

Küsimus ei ole ju tegelikult selles, kas Sa saad investeerimisega alustada. Alustada võid tõepoolest ka 5 euroga, ning selle raha leiab ikka! Hoopis teine lugu on, kas julged alustada, või lükkad selle sammu astumist ikka veel edasi?

Investeerimisega seondub terve hulk hirme ja müüte - näiteks kardad teha valet instrumendivalikut. Hirm maksude deklareerimise ees võib Sind samuti tagasi hoida. Tüüpiline on karta tundmatut - kui Sa pole varem raha kasvama pannud, siis see ongi ju hüpe tundmatusse!

Hirmudega toimetulemise juures on üks hea tehnika - mõtle läbi, mis on KÕIGE HULLEM, mis juhtuda saab. Sa jätad ühe kohvi ostmata ja paned selle ostmiseks kulutamata raha kasvama, aga teed vale valiku. Investeeringu väärtus kukub nulli ning Sina jäid tassist kohvist ilma, kuid said väärtusliku kogemuse võrra rikkamaks. Nüüd mõtle, kui suur on tõenäosus, et see kõige hullem ka aset leiab - tegelikult päris väike. Isegi kui investeering kaotab lühiajaliselt veidi oma väärtust, siis pikaajaliselt kasvab Sinu portfell nii kogutud raha kui juba teenitud tulu võrra.

Parim osa esimese tehingu tegemise juures on see, et kõik asjassepuutuvad (ja ka mittepuutuvad) hirmud saavad koheselt maha võetud. Kui omaenda raha on mängus, siis on huvi investeerimisest rohkem teada saada ka suurem ning nii ärgitad end rohkem infot leidma ja seeläbi järjest edukamaid otsuseid tegema!

Jah, ka väikesed summad kasvavad investeeringutes suureks

Väikeste summadega alustamiseks oli ideaalne aeg eile, paremuselt järgmine ideaalne aeg on täna! 

Grünfinis oleme regulaarse investeerimise teinud Sinu jaoks eriti lihtsaks, alusta siit!

Kui Sul aga jääb mõni küsimus siiski üles, piilu meie KKK-d siin või võta ühendust meie klienditoega siin: 

*Mineviku tootlus ei garanteeri tuleviku tootlust.

These could also be interesting to you

  1. Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

    Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

    Grünfini kvartaliaruanne (2024, Q2): mõjuinvesteeringud ja Grünfini portfellid

  2. Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

    Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

    Otsid lõpetajale kingitust? Rahatarkused ja investeeringud on pikemaajalise mõjuga kingitus, mis sobib hästi igases vanuses lõpetajale. Toome välja 3 ideed, kuidas lõpetajale lihtsalt rahatarkuse ja investeeringutega rõõmu valmistada.

  3. 5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

    5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

    Kas Sina arutled töökaaslastega rahateemadel? Kas tunned end mugavalt, kui jutuks tuleb kes kui palju puhkusereisi eest maksis või palgatõusu küsis?