Grünfin

Grünfin Blog

Grünfini ülevaade I kvartalile 2024

Aktsiaturud

Aasta 2024 on alanud aktsiaturgudele positiivselt, trend on pigem tõusuteel. Ajaloolise rekordi on teinud ka S&P 500, mis ületas maagilise 5000 USD piiri. Vesi tootluse veskile on ettevõtete paranevad kasumid ja kontrolli all olev inflatsioon. Tundub, et tõsiselt oodatakse ka tegusid keskpankadelt intressimäärade alandamise näol.

JP Morgan prognoosib samuti, et mõõduka inflatsiooni stsenaariumi korral läheb 2024. aastal aktsiaturgudel pigem hästi. Nende prognoos põhineb ajalooliste andmete põhjal: aastatel, mil inflatsioon on vahemikus 2-3%, on S&P 500 tõusnud peaaegu 14%.

Kõigi aegade kõrgeimad aktsiaturgude tasemed panevad aga alati proovile investorite meelekindluse. Läbi ajaloo parim investeerimisstrateegia on jääda kindlaks oma regulaarsele, pikaajalisele, hajutatud ja madalate kuludega strateegiale. Strateegia hoidmine aitab vältida ka meediast tingitud kalleid FOMOga emotsioonioste kui negatiivsust turumulli lõhkemise eest. Lihtsalt jätka toimivat tegevust! 

Kliimakriis on käes? Investori riskid ja võimalused

Morningstari analüüsist “For 2024, Expect Investors to Stay Laser-Focused on Climate, Sustainalytics & Indexes” selgus, et kui suurettevõtete heitekogused ei muutu, oleme 3-kraadise globaalse soojenemise kursil. Pariisi kliimakokkuleppe kohaselt suudame planeedi päästa, kui hoiame soojenemist rangelt 1,5 kraadi piires. 3 kraadi on aga täpselt poole rohkem.

Analüüs rõhutab ka investeerimisotsuste tegemiste olulisust kliimamuutuste mõjus. Ka kaasnevaid riske ja võimalusi.

Grünfini kliimaportfelli investeeringutega:

  • Hajutad portfelli ja kaasad ettevõtteid, kus üleminekuriskid (süsinikuneutraalsele majandusele üleminekuga kaasnevad riskid) on madalad. Üleminekud on pikas perspektiivis vältimatud.
  • Valmistud portfellis erinevateks stsenaariumideks, mis kaasnevad globaalse soojenemisega, rõhutades kliimamuutustega kohanemise olulisust.
  • Järgid, et investeeritud ettevõtted peaks kinni Pariisi kliimaleppe eesmärkidest ning näitaksid oma püüdlusi läbipaistvate andmetega ja reaalsete tegudega.

Jätkusuutlik investeerimine kogub populaarsust noorte seas

Morgan Stanley uuringust selgus, et 54% erainvestoritest kavatseb 2024. aastal suurendada oma jätkusuutlikke investeeringuid. Suurim oli huvi just Z-generatsiooni noorte seas, kellest soovib mõjuga investeerida 96%, generatsioon vanema põlvkonna huvi oli ca 60%.

3 peamist põhjust, mis täna mõjuga investeerimist takistab:

#1 läbipaistvuse ja usalduse puudumine jätkusuutliku aruandluse suhtes (63%)

#2 mure rohepesu pärast (61%)

#3 piiratud teadmised roheinvesteerimisega alustamise kohta (52%).

Need on ka põhjused, miks me soovime olla mõjupõhise investeerimise eestvedajad. Teeme väärtuspõhise investeerimise lihtsaks ja kõigile kättesaadavaks.

Lisaks näitame kolmanda osapoole hinnangutega oma rohelisi väärtusi, sõnumeid ja tegevusi.

Grünfini portfellidel läheb hästi.

2024. aasta esimeses kvartalis olid Grünfini kõige parema tootlusega fookusteemad:

  • S&P500 Roheline (+11,54%) ja;
  • Keskkond ja Kliima (+7,39%) mis mõlemad ületasid traditsioonilisi indekseid - S&P 500 (+9,54%) ja MSCI EAFE PR (+3,84%).

Aina rohkem raha suunatakse rohelistesse investeeringutesse ja näeme, et regulaarsus, madalad kulud ning hajutatus aitavad kaasa nii pika perspektiivi tootlikkusele kui roheeesmärkidesse.

Ametlikult rohelised! Grünfin on ühe esimesena Eestis B Corp

Meil on veel häid uudiseid!

Grünfin on nüüd sertifitseeritud B Corp.

B Corp-sertifikaat, on maailma tuntuim jätkusuutlikkuse sertifikaat, mis mõõdab ettevõtete kogu sotsiaalset ja keskkonnamõju. Ülemaailselt on tegemist ühe tugevaima tunnustusega, mis annab kolmanda osapoole hinnang meie läbipaistvale ja jätkusuutlikule tegevusele. B-Corp seisab ettevõtluse muutumise eest, et lühiajalise kasumi kõrval oleks mõju ka inimestele ja planeedile (profit-people-planet).

Meie hindamisel saadud mõjuskoor on ligilähedane näiteks maailma ühe tuntuima jätkusuutliku rõivabrändi Patagoniaga.

Loe lähemalt B Corpist

”Greetech of a year” ja aasta HR Lahenduse nominatsioon

Lõpetuseks, Grünfin võitis Eesti StartUp auhinnagalal Greentech of the Year auhinna.

Meie tööandja kogumisplaan on Eesti HR-kogukonna poolt nomineeritud parimate HR-lahenduste nimekirja.

Seega:

  • Kui oled personalijuht või ettevõtja, kes soovib suurendada oma meeskonna lojaalsust ja rahalist heaolu, võta meiega ühendust.
  • Kui arvad, et Sinu tööandja peaks Sulle kogumisplaani pakkuma, tee tutvustus - meie anname endast parima, et see teoks saaks.

These could also be interesting to you

  1. Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Soovid, et tööandja aitaks Sul palga(tõusu)st automaatselt investeerida?  Loe lähemalt, mis on tööandja Kogumisplaan ja kuidas Sina töötajana sellest võidad?

  2. Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Miks oma tiimile rahatarkuse koolituse tegemist kaaluda ja mida koolitust planeerides tähele panna?

  3. Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

    Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

    Rohelisest investeerimisest räägitakse täna palju, aga ka jätkusuutlikkust ja mõjuinvesteeringutest. Ka räägib iga endast lugupidav ettevõte täna ESGst, ka ESG investeeringud käivad palju meediast läbi. Oled Sa kunagi mõelnud, mis vahe neil terminitel on? Või mis see mõjuga investeerimine siis ikkagi tähendab?