Grünfin

Grünfin Blog

Mis on investoraktivism?

Kui globaalsed ettevõtted võtavad vastu jätkusuutlikke uuendusi, on nende mõju maailmale meeletu. Mõju tajume ka siis, kui muudatused tunduvad esmapilgud väikesed.

Mis on investoraktivism? (ing. k investor activism)

Investoraktivism (ka aktiivne osalus) on olukord, kus investor omab börsiettevõtte aktsiaid kindla sooviga ettevõtet muuta.  Investoraktivism saab toimuda mitmel viisil, näiteks

  • suheldes ettevõtte kõrgema juhtkonnaga;
  • olles ettevõtte juhatuses;
  • ajakirjandust kaasates, sh osaledes aktsionäride koosolekutel ja hääletades erinevate ettepanekute üle või esitadades provokatiivseid küsimusi.

Investoraktivismi näited.

Investoraktivismi head näited:

Investorkativismi abil saab ettevõtteid positiivsetele muutustele suunata.

Näiteks võib aktsionär kasutada investoraktivismi, et survestada naftaettevõtet muutma oma ärisuunda ning liikuma taastuvenergia tootmise suunas.

Samuti võib investor nõuda tehaste töötajatele paremaid töötingimusi, naistele ja vähemustele õiglasemaid karjäärivõimalusi jne. Sellised on aktivismi head näited.

Investoraktivismi halvad näited:

Levib ka halba tüüpi investoraktivismi, mida seostatakse tavaliselt lühiajalise ahnusega.

Investoraktivismi halbade näidete korral ostavad investorid suures mahus ettevõtte aktsiaid, et saada otsustamisel piisavalt hääleõigust. Nii sunnivad investorid omakasupüüdlikult ettevõtet vastu võtma olulisi otsuseid, näiteks

  • töötajate koondamised, et kulusid kärpida;
  • müügitulude kasvatamine lühiajaliselt,
  • tarnijate survestamine jne.

Siin on aktsionäride eesmärgikssaada kasu ettevõtte aktsiahinna kiirest tõusust, hoolimata seejuures pikaajalistest tagajärgedest.

**Grünfinis kasutame me investoraktivismi vaid planeedile ja ühiskonnale positiivsete muutuste loomiseks. **Me kohtume ettevõtete tippjuhtkondadega ning suuname neid positiivsele muutusele.

Mis on investoraktivismi eesmärk Grünfinis?

Grünfinis ühendame raha kasvatamise investoraktivismiga, eesmärgiga et ettevõtted kohtleks hellalt oma inimesi ja meie planeeti.

Üks meie suurimaid missioone on mõjutada maailma suurimate ettevõtete jätkusuutlikkuse tegevuskavasid, sest nende mõju ulatub igasse maakera nurka.

Oleme Grünfini kogukonna investeeringuid esindanud ligikaudu 20 erineva globaalse ettevõtte esindajatega kohtumistel.

Need suured ettevõtted ei ole Grünfini sõbrad.

Meilt küsitakse sageli, miks te kohtute Unileveri või Nestle’iga? Vastus on, et me ei ole rahul nende tegevusega ning kasutame investoraktivismi, et survestada juhtkonda ja seeläbi muutusi sisse viia.

Mõelge, kui suur on mõju, kui need hiidettevõtted jätkusuutlikkumaks muutuvad. Massiivne!

5 näidet, kuidas me Grünfinis investoraktivismi rakendame ja maailma paremaks muudame

#1 - Heitkoguste vähendamine keemiasektoris

Keemiasektor moodustab 6% maailma heitkogustest.

Investoraktivismi rakendamine: Saatsime kirjad 13-le maailma suurima keemiaettevõtte tegevjuhile ning nõudsime neilt usaldusväärsemaid plaane, et saavutada Pariisi kliimakokkuleppe eesmärgid - nullilähedased heitkogused. See pöördumine jõudis meediasse, muuhulgas kajastas kirja ka Reuters.

Tulemus: Kirjade tulemusena oleme kokku leppinud kohtumised keemiahiidudega BASF, LyondellBasell, Air Liquide, Lanxess, Givaudan, Yara International, DSM, Croda ja EMS Chemie.

#2 Kõne Credit Suisse’ile

Investoraktivismi rakendamine: Me kutsusime avalikult üles Šveitsi pangandushiiglast Credit Suisse’i vähendama viivitamatult ja olulises mahus nafta- ja gaasiettevõtete rahastamist viivitamatult.

Tulemus: Siin on Reutersi artikkel, milles mainitakse algatust ja Grünfini osalemist.

#3 Nestle, Danone, Kellogg ja Kraft Heinz tervislikumate toiduainete eest.

Investoraktivismi rakendamine: Me allkirjastasime kirjad, mis on suunatud ettevõtete nagu Nestle, Danone, Kellogg ja Kraft Heinz, juhatuse esimehele. Kirjs kutsume juhte üles pakkuma tervislikumaid toiduaineid, et võidelda ülekaalulisuse probleemiga.

Arvestades ülemaailmset ulatust, lasub neil ettevõtetel tohutu vastutus selle ees, mida nad meile toiduks pakuvad.

Lisaks kohtusime Pepsi tippjuhtkonnaga seoses nende toodete tervislikkusega. See oli meie esimene kohtumine ja üsna konstruktiivne, nii et seda tuleb veel.

#4 Unileveri jätkusuutlikkuse kohustused

Investoraktivismi rakendamine: Kohtusime Unileveri toitumisalase teadus- ja arendustegevuse juhiga, et jälgida nende kohustust avalikustada paremini oma toiduainete tervislikkust ja seada eesmärgid tervislike toiduainete müügi osakaalu suurendamiseks.

Tulemus: Unilever jätkab selliste kohustuste täitmist. Iga päev tarbib Unileveri tooteid 2,5 miljardit inimest 190 riigis.

#5 Pangad peavad piirama fossiilkütuste rahastamist.

Pangad Barclays, Credit Agricole, Deutsche Bank, BNP Paribas ja Societe Generale on seadnud eesmärgid, et kiirendada üleminekut madala süsinikheitega majandusele, kuid rahastasid siiski aastatel 2016-2021 192 miljardi euro ulatuses naftaettevõtteid.

**Investoraktivismi rakendamine: **Meil oli oluline roll pankade tegevjuhtide poole pöördumisel ja kutsusime neid üles lõpetama selle aasta lõpuks uute nafta- ja gaasiväljade otsene rahastamine.

Tulemus: Uudis sai ülemaailmselt märkimisväärset meediakajastust, sealhulgas Reutersis. InvestESG.eu tsiteeris meie tegevjuht Karinit: “Euroopa sai eelmisel aastal raske õppetunni. Energia tootmine puhtastest allikatest on oluline nii keskkonnakaitse kui ka riigi julgeoleku seisukohalt. Pangad peavad tegutsema kohe.”

  • BNP Paribas on juba teatanud, et lõpetab uue naftatootmise rahastamise. Lisaks ületas nende rohelise energia rahastamine juba 2021. aastal fossiilsete kütuste rahastamist.
  • Tänu meediakajastustele oleme saanud kokku leppida kohtumised Barclays’i, BNP Paribas’e ja Societe Generale’iga.

Meie viimasel kohtumisel kinnitas panga jätkusuutlikkuse eest vastutava juht, et Societe Generale lõpetab igasuguse uute nafta- ja gaasiprojektide rahastamise! See on uskumatu võit.

Need on vaid mõned näited, kuidas Sinu raha läbi Grünfini ka maailma paremaks teeb.

These could also be interesting to you

  1. Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Soovid, et tööandja aitaks Sul palga(tõusu)st automaatselt investeerida?  Loe lähemalt, mis on tööandja Kogumisplaan ja kuidas Sina töötajana sellest võidad?

  2. Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Miks oma tiimile rahatarkuse koolituse tegemist kaaluda ja mida koolitust planeerides tähele panna?

  3. Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

    Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

    Rohelisest investeerimisest räägitakse täna palju, aga ka jätkusuutlikkust ja mõjuinvesteeringutest. Ka räägib iga endast lugupidav ettevõte täna ESGst, ka ESG investeeringud käivad palju meediast läbi. Oled Sa kunagi mõelnud, mis vahe neil terminitel on? Või mis see mõjuga investeerimine siis ikkagi tähendab?