Grünfin

Grünfin Blog

Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

Mõjuinvesteerimine vs. roheline investeerimine vs. jätkusuutlik investeerimine vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

Rohelisest investeerimisest räägitakse täna palju, aga ka jätkusuutlikkust ja mõjuinvesteeringutest. Ka räägib iga endast lugupidav ettevõte täna ESGst, ka ESG investeeringud käivad palju meediast läbi.

Segadus neis terminites on normaalne, sest ka eksperdid ei ole siin alati üksmeelel. Kuigi igaüks neist omab väikest tehnilist erisust, siis Grünfinist rääkides kasutame erinevaid sõnu, sh jätkusuutlik, roheline, mõjukas, ESG üsna sünonüümina.

Mida aga **tähendab mõjuga (roheline, jätkusuutlik, ESG) investeerimine? **

Risk, tootlus ja mõju - mõjuga investeerimise kolmainsus

Jah investeerides tuleb vaadelda paralleelselt investeeringute riski ja tootlust. Investorina soovid Sa ilmselgelt saavutada maksimaalse kasumi ja samal ajal võtta võimalikult vähe riske.

Mõjuinvesteerimine on uue aja investeerimise viis, kus riski ja tootluse kõrval on olulisel kohal ka mõju. Teisisõnu püüad investorina saada head tootlust võimalikult väikese riskiga, ning samal ajal järgid, et Sinu investeeringud teenivad ka häid eesmärke (või vähemalt, ei tee kurja).

Müüt: mõjuinvesteeringud kui ainult roheenergia ja elektriautod. 

On müüt, et mõjuinvesteerimine (või roheline või väärtuspõhine investeerimine) tähendav vaid investeerimist tuule- ja päikeseparkidesse.

Tegelikult on mõjuinvesteerimine hulga laiem termin: investeerimine ettevõtetesse, mis hoolivad meie planeedist ja inimkonnast. Selliseid ettevõtteid, mis annavad positiivse panuse ühiskonnale ja keskkonnale, leiab aga sisuliselt igast majandusharust.

Siit ka lühend ESG, mis tähendab, et investeeringute juures võetakse arvesse ettevõtte mõju keskkonnale, sotsiaalsetele aspektidele ja juhtimisele (ESG; E=environmental, S=social, G=governance).

  • Keskkond: kuidas ettevõte kaitseb keskkonda, sealhulgas näiteks ettevõtte kliimamuutustega seotud praktikad.
  • Sotsiaalsed aspektid :kuidas ettevõte haldab suhteid töötajate, tarnijate, klientide ja kogukondadega, kus ta tegutseb.
  • Juhtimine: kuidas on korraldatud ettevõtte juhtimine, juhtkonna tasustamine, auditid, sisekontrolli ja aktsionäride õigused. Ettevõtte juhtimise läbipaistvus. 

Vaata, kuidas Grünfinis jätkusuutlikkust läbi teadusliku lähenemise defineerime.

Müüt: roheinvesteeringutega kaotan tootluses.

Teine müüt, mis roheinvesteeringute kohta levib on, et neil puudub tootlus. Mineviku tootlus ei garanteeri kunagi tuleviku tootlust, kuid tegelikult näitavad viimase aja numbrid hoopis teistsugust trendi. Ka nõuavad nii tarbijad, investorid kui partnerid ja tarnijad tegelikult ettevõtetelt aina jätkusuutlikumat lähenemist. Sama suund on ka regulatiivses pooles.

Näiteks näeme selgelt, et S&P 500 roheline versioon on näidanud Pariisi kliimakokkuleppe algusaegadest isegi paremat tootlust kui S&P 500. 

**Lisaks oli Grünfini q1 kvartali tulemused näidanud sama: **

  • S&P500 Roheline (+11,54%) ja;
  • Keskkond ja Kliima (+7,39%)

mis mõlemad ületasid traditsioonilisi indekseid - S&P 500 (+9,54%) ja MSCI EAFE PR (+3,84%).

Ehk roheinvesteerimine võib olla ka finantsiliselt mõistlik või riski hajutav valik.

Kuidas mõjuga investeerida? 

Roheliselt investeerimiseks valikute tegemisel saad kombineerida erinevaid taktikaid ja lähenemisviise. Investeerimisotsuse puhul vaata ja uuri, milliseid ettevõtteid Sa oma rahaga toetad. 

Levinuimad viisid mõju arvestamiseks investeerimisotsuse tegemisel on näiteks:

  • Jätta investeeringutest välja halvad ettevõtted - näiteks tubakatootjad, nafta, relvatööstus jms
  • Investeerida temaatiliselt ja valida konkreetsed tööstusharud -  näiteks roheenergia tootjad
  • Vaadata ja võrrelda ettevõtete jätkusuutlikkuse ja ESG reitinguid ja valida vaid parima reitinguga ettevõtted - näiteks valida ettevõtted või ETFid, mille süsinikujalajälg on võimalikult väike.
  • Olla aktiivne investor, osaleda ettevõtte aastakoosolekutel ja suunata ettevõtte juhtkonda tegema jätkusuutlikumaid otsuseid. Tutvu, kuidas Grünfin Sinu nimel investoraktivismi harrastab.

Mõned küsimused, millele võiks enne investeerimisotsuse tegemist mõelda:

  • Milline on ettevõtte ja selle tegevuse mõju keskkonnale? Kas tootmisprotsess rikub loodust, kas toode on keskkonnasõbralik jms?
  • Milline on ettevõtte ja selle tegevuse mõju inimestele? Kas töötajatele makstakse õiglast töötasu? Millised on töötingimused ja töötunnid? Kas töötajaid koheldakse võrdselt?
  • Kuidas on korraldatud ettevõtte juhtimine? Kui palju on ettevõtte juhtkonnas naisi? Millised on ettevõtte auditite ja sisekontrolli reeglid? 
  • Millised on ettevõtte tulevikuplaanid? Näiteks, kui ettevõte on lubanud üle minna roheenergiale, siis kas ta peab lubadustest kinni? 
  • Kuidas kaasatakse aktsionäre ja millised on aktsionäride õigused?

Kas “roheline” on alati päriselt roheline ja mõjus?

Alustuseks tasub mõelda, mida roheline tähendab. Kas see on ilus mururoheline? Erk neoonroheline? Ehk hoopis tumedam samblaroheline. Või kas sinakasroheline on sinine või roheline?

Nii nagu on rohkelt rohelise varjundeid, on maailmas üle 300 000 erineva ETFi. Vaid väike osa neist järgivad jätkusuutlikkuse näitajaid ning fondide arusaam jätkusuutlikusest ja mõjust on väga erinev.

Näiteks võib mõne “rohelise energia” fondi süsinikjalajälg olla hoopis suurem mõnest mitte-rohelisest fondist, sest päikesepaneelide või tuulikute tootmisprotsessis kasutatakse ebaefektiivselt kivisöest saadavat energiat või ebaeetlist tööjõudu.

Samuti võivad ESG-märgisega fondid üksteisest märkimisväärselt erineda, sest leidub nii fonde, kes järgivad ESG-kriteeriume rangemalt, kui ka selliseid, mis rakendavad neid põhimõtteid tunduvalt leebemalt.

Seega tuleb vaadata sildist kaugemale ja tutvuda erinevate jätkusuutliku investeerimise strateegiatega.

Otsuse tegemisel saad tugineda ka erinevale avalikult kättesaadavale materjalile - ettevõtte enda veebilehel olevale infole, sertifikaatidele, ettevõtte jätkusuutlikkuse aruannetele ja sõltumatute agentuuride reitingutele.

Fondide puhul saad uurida fondi koostamispõhimõtteid, märgiseid ja reitinguid. Reitingute jaoks on hea näiteks MSCI Climate Search tööriist.

Grünfinis jälgime Sinu portfelli fonde valides erinevaid jätkusuutlikkuse kriteeriume, mis meie rohelise defineerivad. Lisaks on Grünfin täna sertifitseeritud B-Corp, mis annab rahvusvaheliselt kõige tunnustatuma kolmanda osapoole hinnagu Grünfini jätkusuutlikkusele. Just investeerimisstrateegia andis meile sisuliselt maksimaalsed mõjupunktid.

**Loe rohkem B-Corpi kohta. **

These could also be interesting to you

  1. Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Soovid, et tööandja aitaks Sul palga(tõusu)st automaatselt investeerida?  Loe lähemalt, mis on tööandja Kogumisplaan ja kuidas Sina töötajana sellest võidad?

  2. Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Miks oma tiimile rahatarkuse koolituse tegemist kaaluda ja mida koolitust planeerides tähele panna?

  3. Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

    Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

    Rohelisest investeerimisest räägitakse täna palju, aga ka jätkusuutlikkust ja mõjuinvesteeringutest. Ka räägib iga endast lugupidav ettevõte täna ESGst, ka ESG investeeringud käivad palju meediast läbi. Oled Sa kunagi mõelnud, mis vahe neil terminitel on? Või mis see mõjuga investeerimine siis ikkagi tähendab?