Grünfin

Grünfin Blog

Naised on paremad investorid? Jah! Just nende 5 põhjuse pärast

Naised on paremad investorid kui mehed. Jah, finantside ja investeerimise valdkonda on pikalt domineerinud mehed, kuid hulk uuringuid tõendab, et naised just pikas perspektiivis investeerimises mehi edestavad.

Näiteks tuli nii Wells Fargo uuringust, mis hõlmab 10-aastast ajavahemikku aastatel 2012 - 2022, kui Fidelity 10-aastases uuringus (2011-2020) selgelt välja, et naised võtavad vähem riske ja edestavad mehi ka investeeringute tasuvuses.

Siin on 5 põhjust, miks naised on paremad investorid nii tootlikkuse, riski kui mõju poolest.

1. Naised teevad põhjaliku eeltöö ja on valmis õppima

Oxfordi uuring näitab, et meeste liigne enesekindlus just investeerimisvaldkonnas paneb neid oma teadmisi ja oskusi üle hindama. Samal ajal on naised valmis tunnistama, et nad ei tea kõike ja on seega valmis investeeringuid põhjalikumalt analüüsima ja avatud ka alternatiivsetele vaatenurkadele.

Ka näitas Wells Fargo uuring, et naised on julgemad finantsvalla spetsialistidelt abi küsima.

Õpetatav olemine, julgus nõu küsida ja eneseharimine suurendab naistel tõenäosust teha targemad investeerimisotsused ja saada paremat tootlust.

2. Naised hindavad riske ja hajutavad portfelli

Iga investeering on risk ja riskijad joovad küll teadupoolest šampust. Aga mitte alati.

Naised on meestega võrreldes riskikartlikumad ja investeerivad seega sageli pigem mõistliku riskitasemega. Kui mehed eelistavad oma investeeringutesse lisada rohkem aktsiaid ja kõrge riskiga varasid, koostavad naised oma portfellid pigem tasakaalustatult ning hajutatult. Well Fargo uuringust tuleb selgelt välja, et naised võtavad vähem riske, kuid saavutavad sageli parema tootlikkuse.

3. Naised teevad vähem impulsiivseid otsuseid ja kauplevad vähem

Vastupidiselt levinud soostereotüüpidele, on investeerimismaailmas naised meestega võrreldes vähem emotsionaalsemad. Erinevad uuringud on näidanud, et suurem osa investoreid, kes üritavad oma oste ajastada, jäävad pikaajaliselt tootluses alla “osta-regulaarselt-ja-hoia” investoritele. Ning “osta-ja-hoia” strateegia on tavapärasem naiste investeerimiskäitumine.

Pidev kauplemine ja liigne spontaansus võib meestel eeldatavat tootlust vähendada - seda nii tootluse, tehingutasude kui kaasnevate maksukohustuste arvelt.

4. Naised säilitavad rahu ka turgude madalseisus

Naised lasevad end vähem kõigutada aktsiaturgude langustest ning jäävad suurema tõenäosusega oma “osta-hoia” strateegiale kindlaks. Mehed aga on turgude languses palju altimad kauplema -Vanguardi hinnangul teevad nad lausa 50% rohkem tehinguid. (Financial Times).

Läbi ajaloo on selge, et järjepidev ja regulaarne investeerimine on üks parimaid investeerimisstrateegiaid, mis aitab turukõikumisi tasandada ja pikaajaliselt tulu teenida.

Huvitav teada: Lihtsas arvutuskäigus tõestas regulaarse investeerimise võlu ka Triin Hertmann Investeerimisfestivalil 2023, kus paljastas, et järjepideva investeerimise tulemusena oleks Investor Toomas täna hulga rikkam. Saad lähemalt lugeda artiklis “Portfelli põhjalikul analüüsil on kallis varjukülg.”

5. Naised investeerivad oma väärtuste järgi

Center for Talent Innovationi andmetel soovib 88% naistest investeerida ettevõtetesse, mis edendavad sotsiaalset heaolu. Cerulli Associates’i küsitluse kohaselt investeeriks 52 protsenti naistest pigem ettevõtetesse, millel on positiivne sotsiaalne või keskkonnamõju. Samal ajal hindab investeeringu mõju oluliseks vaid 44% meestest.

Arvestades, et väärtuspõhine investeerimine on üks võimsamaid viise, kuidas ümbritsevat maailma mõjutada, on naistel tohutu võimalus kujundada maailma paremaks kohaks järgmiste põlvkondade jaoks. Lisaks võivad  tulevikkuvaatavad firmad pakkuda ka paremat tootlust, näiteks nagu on juba aastaid näidanud S&P 500 Roheline vs S&P 500.

Naised on paremad investorid, kuid võiksid meestelt õppida seda üht asja…

Naised on paremad investorid, kuna nad harivad end, koostavad plaani ja jäävad selle juurde. Küll võiksid naised meeste eeskujul olla julgemad, et alustada investeerimisega juba täna mitte jääda ootama investeerimise alustamiseks sobivat aega tulevikus.

These could also be interesting to you

  1. Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Soovid, et tööandja aitaks Sul palga(tõusu)st automaatselt investeerida?  Loe lähemalt, mis on tööandja Kogumisplaan ja kuidas Sina töötajana sellest võidad?

  2. Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Miks oma tiimile rahatarkuse koolituse tegemist kaaluda ja mida koolitust planeerides tähele panna?

  3. Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

    Mõjuga vs. roheline vs. jätkusuutlik vs. ESG-investeerimine - mis vahe neil on?

    Rohelisest investeerimisest räägitakse täna palju, aga ka jätkusuutlikkust ja mõjuinvesteeringutest. Ka räägib iga endast lugupidav ettevõte täna ESGst, ka ESG investeeringud käivad palju meediast läbi. Oled Sa kunagi mõelnud, mis vahe neil terminitel on? Või mis see mõjuga investeerimine siis ikkagi tähendab?