Grünfin

Grünfin Blog

Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

Rahatarkus ei ole vaid moesõna. Tegelikult on rahatarkus vajalik oskus igaühele, kes rahaga seotud otsuseid iganädalaselt vastu võtma peab. Näiteks valikud toidupoes, mõistlik elektri- või Internetipakkuja, teadmised laenuotsusteks või turvalise seljataguse kindlustamiseks

Raha on teema, mis on personaalne ja peaks kaasa tulema kodust või koolist?

Fakt on, et Eesti õppekavadesse jõudsid esimesed raha kasutamisega seotud märksõnad alles 2011. aastal ning ajaloolistest põhjustest tulenevalt on tõenäoline, et ka kodus rahast kuigi palju juttu ei olnud. Rahast räägitakse ka täna häbiväärselt vähe!

Küll on tänaseks selge, et rahaga seotud mured ehk rahaärevus, mõjutavad inimeste vaimset tervist, töö produktiivsust ning stressitaset. Ja kui kodust ja koolist rahatarkusi kaasa ei saanud, on rahaärevus paratamatu. Nii saavad just ettevõtted oma töötajate heaks palju ära teha, saades ise vastu motiveerituma, rahateadlikuma ning ka õnnelikuma kolleegi.

Toomegi välja peamised põhjused:

  • Miks võiks tööandja rahatarkuse koolitust kaaluda?
  • Kuidas võiks üks rahatarkuse koolitus olla üles ehitatud?
  • Mis kasu loob rahatark töötaja Sulle ettevõttes?

“Kohati keeruline teema oli väga lihtsalt selgitatud. Koolitajast oli lihtne aru saada. Väga meeldis, et tõi näiteid veel juurde. Pani kuulama ja kaasa mõtlema.” - koolitusel osaleja audiitorbüroost Grant Thornton

MIKS kaaluda ettevõtte rahatarkuse koolitust meeskonnaüritusena?

Eesti elanike finantskirjaoskuse uuring (Rahandusministeerium, 2023) näitab, et ligi kolmandik Eesti elanikest tunneb muret ots-otsaga kokkutulemise pärast ning ei oma rahatagavara kauemaks kui 1 kuu. Statistika on karm: kui lõunatad koos kahe kolleegiga, on vähemalt ühel teist rahaärevus.

Rahaärevusest vabaks

Seega pole rahaärevus täna enam inimese personaalne mure, vastupidi! Rahaärev töötaja on suurema tõenäosusega kimpus vaimse tervise muredega, tööl vähem produktiivne ning haarab igast õlekõrrest, et väikese palgatõusu pärast töökohta vahetada.

Rahatarkust võiks igaüks õppida ka omaette kodus, kuid siis on lihtne lükata teemaga tegelemist edasi nädalavahetusse, järgmisesse kuusse, uude aastasse. Omandades uusi teadmisi ühes kolleegidega tugevneb tiimitunne ning kiireneb areng - kui kohvinurgas on arutluse all needsamad rahateemad, on see kui pidev meeldetuletus omaenda rahaasjad üle vaadata või pensionifond ära vahetada.

Rahatarkus kui vaimse tervise pidepunkt

Ajajuhtimine ning vaimne tervis on viimasel ajal äärmiselt populaarsed teemad, millele pööratakse palju tähelepanu. Fantastiline! Aga öeldakse ju ka, et aeg on raha. Nii nagu igaüks peab teadma kuidas iseend keerulistel aegadel toetada, puutume me kõik igapäevaselt kokku rahaga ning seega oleks tark teha seda teadlikult.

Uus mõtteviis - igaüks saab olla investor

Rohkelt on levimas müüte nagu: “Mina ju investeerida ei saa - selleks on palju raha vaja”, “Investeeringutega kaob kogu mu raha nii kui nii!”, “Mis mõtet on koguda, kui inflatsioon sööb mu säästud ära”, ja “Ma kuulsin seda head investeerimisskeemi, kus tootlus on 300%".

Selliseid müüte tuleks murda - need tulenevad paljuski teadmatusest, kuidas investeerimisega alustada. Seega sobib rahatarkuse õpe koolitusena tööpäevade rikastamiseks kui eraldiseisva tiimiüritusena. Praktilisi koolitusi liidetakse ka suvepäevadesse või väljasõitudesse - et lõbusa ja vabas vormis koosolemise kõrval ka midagi olulist kaasa võtta.

KUIDAS võiks üks rahatarkuse koolitus olla üles ehitatud?

Rahatarkuse koolitus on efektiivsem siis, kui teemad jagatakse ära mitme kohtumise vahel: see annab võimaluse kinnistada juba õpitut ning minna rohkem teemadega süvitsi. Ka harjumuste muutmine on püsivam, kui rahateemal tuleb kaasa mõelda ühe korra asemel näiteks kolmel kohtumisel.

Nii tekivad arutlused, elulised küsimused ning julgus teemat käsitleda - kas igapäevapraktikast või süvenenud huvist lähtuvalt.

Investeerimisega alustamise koolitus kui meeskondade lemmik

Kõige populaarsem teema, mida palutakse käsitleda on investeerimisega alustamine. Seetõttu alustame koolitusel sellest, milline on viiesammuline teekond enne investeerima asumist ning kuidas see enda jaoks lihtsaks teha. Käime üle investeerimise kuldreeglid ja levinuimad müüdid, võrdleme erinevate varaklasside plusse ja miinuseid ning arutleme, kas ESG investeerimine tähendab tootluse ohverdamist.

Ettevõtte soovil saame koolituse teemad piirata ka võlgade-laenude ja igapäevase targa majandamisega. Näiteks saavad vastuse küsimused kuidas saada ülevaadet olemasolevatest laenudest, mida teha kui laenumaksed käivad juba üle jõu või on ärevus, et see võib lähitulevikus juhtuda. Samuti, kuidas hoida kokku nii, et igapäevane heaolu ei kannataks ning valmistuda ootamatuteks olukordadeks sel moel, et üllatusena tulev hambaraviarve või katkiläinud kodumasin ei sunniks järgmist laenu võtma.

Grünfini koolitus: “Rahaärevusest Raharahuni”

Grünfin pakutav rahatarkuse koolitus “Rahaärevusest raharahuni” valmib iga organisatsiooni eripärasid arvestades - nii mitme, kui ühekordse kohtumisega. Osalejate arv ei ole piiratud - soovi korral saavad osaleda kõik huvilised.

Uusi teadmisi saavad nii algajad kui edasijõudnud investorid. Koolitusprogrammi viime läbi nii eesti kui inglise keeles.

Näide koolitusest:

#1 Rahatarkuse moodul - igapäevane rahatarkus

  • Mida annab rahatarkuse taseme tõstmine?
  • Miks on oluline aru saada oma raha liikumistest?
  • Kus on kokkuhoiukohad ja kust me pole nõus kokku hoidma?
  • Miks igaüks vajab rahalist puhvrit?
  • Kas mul on vaja sissetulekuid tõsta?
  • Kuidas kaasata lapsi pere rahaasjade aruteludesse?

#2 Rahatarkuse moodul - investeerimise kuldreeglid ja müüdid

  • Millised on raha kasvatamise algtõed, mida investeerimisotsuse juures tähele panna?
  • Kuidas toimib liitintress?
  • Miks finantspettused on edukad?
  • Kas inflatsioon sööb nagunii mu tootluse ehk millised on enamlevinud investeerimismüüdid?
  • Kuidas ma tean, kui palju raha tuleks investeerida?

#3 Rahatarkuse moodul - varaklassid ja investeerimisstrateegiad kõigile

  • Millised on enamlevinud varaklassid, mille vahel valida?
  • Mis on varaklasside eelised ja puudused?
  • Kas jätkusuutlik investeerimine tähendab tootluse ohverdamist?
  • Kuidas võimalikult lihtsalt ja automaatselt investeerida?

Sinu tiimi koolitaja: rahatarkuse edendaja Liisi Kirch

Koolitajaks on Grünfini kasvujuht Liisi Kirch, 14 aastase investeerimiskogemusega finantsiliselt sõltumatu investor ja rahatarkuse entusiast, kelle kaasabil on valminud mitmed rahatarkuseteemalised materjalid.

Alates aastast 2015 on Liisi rahateadmisi edasi andnud tuhandetele inimestele lasteaialastest täiskasvanuteni.

Kas liiga rahatark töötaja läheb ära?

Vastupidi!

Rahatarkust võiks vaadelda kui tööandja panust oma töötajate heaolu taseme tõstmisse, mis tõstab nii tööandjaga rahulolu kui produktiivsust. See mõjutab pigem hästi nii inimeste endi, tööandjate (värbamis- ja väljaõppekulud!) kui ka riigi rahakotti (sotsiaaltoetused jm kulutused). Pikas plaanis jäävad tööandja juurde motiveeritud inimesed, kes on lojaalsemad ning otsivad seda enam võimalusi väärtust luua. Ilma taustal ketrava rahaärevuseta on tööle keskendumine hoopis parem!

Kas Sina teadsid, et tööga rahuloleva ja õnneliku töötaja tulemuslikkus on kuni 40% kõrgem?

Koolitaja viis loengut läbi selgelt, arusaadavalt. Oli hea teda kuulata. Jutt oli struktureeritud ja eluliste näidetega.” - Koolitusel osaleja audiitorbüroost Grant Thornton

Küsi lisainfot ja broneeri koolitus tiimiürituseks, meeskonna väljasõiduks või suvepäevadeks: liisi@grunfin.com

These could also be interesting to you

  1. 5 põhjust, miks regulaarne investeerimine ETF-idesse on nutikas valik oma vara kasvatamiseks

    5 põhjust, miks regulaarne investeerimine ETF-idesse on nutikas valik oma vara kasvatamiseks

    Toome välja põhjused, miks ETF investeerimine Sinu vara edukalt kasvatab.

  2. Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Soovid, et tööandja aitaks Sul palga(tõusu)st automaatselt investeerida?  Loe lähemalt, mis on tööandja Kogumisplaan ja kuidas Sina töötajana sellest võidad?

  3. Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Miks oma tiimile rahatarkuse koolituse tegemist kaaluda ja mida koolitust planeerides tähele panna?