Grünfin

Grünfin Blog

5 põhjust, miks regulaarne investeerimine ETF-idesse on nutikas valik oma vara kasvatamiseks

Kuigi ajalehed kihavad erinevate üksikaktsiate kõikumistest ja uutest võlakirjadest, siis tegelikult on just passiivselt juhitud fondid nagu indeksfondid (tavakeeles kutsutud ka kui “indeksid”) ja ETFid (börsil kaubeldavad fondid) ning nendesse regulaarselt panustamine sisuliselt iga eduka investori portfelli alusbaas. 

Saksamaal on järjepideva regulaarse investeerimise tarbeks kasutusel isegi eraldi termin: “ETF-Sparplan” ehk ETFide-kogumisplaan või ETFide-investeerimisplaan.

Põhjusega! Indeksfondidesse regulaarsel investeerimisel on üsna mitmeid eeliseid, et oma vara pikas perspektiivis kasvatada. 

Mis on ETFid, indeksfondid ja indeksid?
Fond on aktsiate, võlakirjade või muude varade kogum ehk investeerimisel (s.o fondiosakuga) on Sul ühe konkreetse investeeringu (nt ühe ettevõtte aktsia) asemel korraga võimalik saada osa kümnetest või sadadest ettevõtetest/investeeringutest.
Loe lähemalt, mis on ETFid.

Vaatame 5 põhjust, miks ETFide-kogumisplaan iga eduka investori portfellis on:

#1 ETFidesse investeerimise lihtsus ja mitmekülgsus

Nutikalt oma väärtuste järgi ETFi või indeksfondi investeerides ei pea Sa kulutama aega üksikaktsiate fundamentaalanalüüsile ning pidevale turuolukorra jälgimisele. Indeksfond pakub võimalust kohe esimese ostuga saada osa kümnetest või sadadest ettevõtetest.

Nii kaob ka mure pideva ühe ettevõtte käekäigu jälgimisel. Isegi kui mõne fondis oleva ettevõtte tulemused on kehvad, siis võib Sinu investeering ehk kogu indeksfondi tulemus siiski kasvada, kui teised fondi kuuluvad ettevõtted häid tulemusi näitavad. Tõenäosus, et kõigil ettevõtetel korraga halvasti läheb on pigem väiksem. 

NIPP: ETFidesse investeerimine ei vaja mingit varasemat investeerimise kogemust ja sestap on ETF Kogumisplaan sobilik lahendus ka täitsa algajale investorile.

Kui Sa ei oska kuskilt alustada, proovi teha konto Grünfinis - näed, kui lihtne see on.

# 2 Indeksfondide portfell on hajutatud

Indeksfondid pakuvad investeeringute hajutatust, kuna Sinu vara on investeeritud mitmesse erinevasse ettevõttesse või võlakirja. Nii vähendad ETFidega oma investeeringute riski ja võid saavutada portfelli stabiilsema tootluse.

Miks on hajutatus hea?“Kõiki mune ei panna ühte korvi” - ETFid aitavad Sul just oma investeeringute riske just erinevates korvides maandada.

Hajutatuse saavutad ka siis, kui ostad ise oma portfelli erinevate ettevõtete aktsiaid või võlakirju. Igakuiselt indeksfondi osakuid ostes teed sama või parema hajutatuse saavutamiseks ühe tehingu. Nii hoiad kokku oma aega ning olenevalt teenusepakkuja tingimustest, pigem võidad ka tehingutasudelt.

#3 Regulaarsus loeb

Regulaarselt iga kuu endale mugav summa, olgu see 20 €, 50 € või 200 €, on eriti lihtne investeerida just indeksfondidesse - ühekordne ost, hajutatud lahendus, ei mingit liigset analüüsi, ajakulu sisuliselt olematu.  .

Iga kuu sama summat investeerides hakkab sinu kasuks töötama ostuhinna keskmistamine (ingl k. dollar-cost-averaging) ehk kokkuvõttes saad sa oma investeeringutele hea, keskmise ostuhinna. Kuigi madala ostuhinna jahtimine tundub põnev väljakutse ja tõotab suurt tulu, siis statistika näitab, et turgudelt “õiget” ostuhetke suudab tabada vaid 1% investoritest.

Regulaarne ETF Kogumisplaan on Sulle eriti kasulik, kui soovid koguda ja kasvatada vara tuleviku suurte väljaminekute, nt kinnisvara ostu jaoks. Samuti tekib sel moel harjumus alati osa oma sissetulekutest kõrvale panna - see tuleb suureks kasuks ka ootamatuste juhtudes, näiteks pesumasina katkiminek või suurem hambaraviarve.

#4 Automaatse investeerimise võimalus

Automaatsed maksed võimaldavad Sul luua pikaajalise investeerimisharjumuse ilma, et peaksid igapäevaselt oma investeeringutega aktiivselt tegelema. Nii saad oma vaba aega väärtuslikult kasutada, kuid ikkagi ühe kõige parema investeerimisstrateegia läbi investeerida.  

NIPP: Regulaarsuse kindlustamiseks tee püsikorraldus kindla summaga. Kaval nipp on teha see üsna kohe peale palgapäeva. Nii ei saa investeerimine elu virvarris ära ununeda ja samuti ei tule iga kord uuesti otsustada, kuhu raha kasvama suunata. 

Täitsa piisab kui korra-kaks aastas oma investeeringud üle vaadata. 🧐Pea meeles, et Sinu investeeringud on siiski Sinu vara mitte nagu autoliising, mida samuti igakuiselt maksad, kuid mis Sinu hüvanguks kasvama ei hakka.

#5 Liitintressi võlu ajas

Väiksed summad kasvavad ajas - see on tõsi! Ja aeg läheb nii-kui-nii mööda, miks mitte seda enda kasuks tööle panna?

Ka igakuine 100-eurone investeering võib aastate jooksul tänu turgude tõusule ja liitintressile kasvada märkimisväärseks summaks. 

Näiteks, kui alustad investeerimist 25-aastaselt, võib igakuine 100 € investeering Sinu pensionile jäämise ajaks olla väärtusega 264 tuhat eurot! Hilja alustada pole aga kunagi - mõnusa personaalse pensionisamba saad ka alustades 35, 45 või 55 aastaselt!

Kuidas nii?

Kui algul teenib tootlust vaid Sinu investeeritud summa, siis mida aeg edasi, seda rohkem hakkavad tööle juba teenitud intressid või juurdekasvatatud osa.

Boonus: Indeksfondidesse regulaarne investeerimine on maailma parim investeerimisstrateegia

Indeksfondide Kogumisplaan on sisuliselt iga eduka investori portfellist oluline osa. Ning just stabiilsus ja lihtsus teevad ETF Kogumisplaanist ka tegelikkuses maailma parima invetseerimisstrateegia läbi pika perioodi. On väheseid investoreid, kes pikas perspektiivis turuindeksit võidaksid, eriti kui võrralda aega ja energiat, mis sellisel juhul investeerimisse kulub.

Näiteks aegade kõige edukam investor Warren Buffett on maininud, kui olulist osa lihtne, regulaarne, madalate kuludega ja pikaaegne investeerimine (ehk ETF Kogumisplaan) tema vara kasvatamisel rolli mänginud on. 

***

Oluline otsus, mille tegime Grünfini luues, oli keskenduda pikaajalisele, madalate kuludega ja hajutatud investeerimisstrateegiale.

​Regulaarne ja pikaajaline investeerimine aitab tasandada turukõikumisi ja suurendab võimalusi teenida pikaajalises vaates suuremat tulu.

These could also be interesting to you

  1. Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

    Grünfini ülevaade II kvartalile 2024

    Grünfini kvartaliaruanne (2024, Q2): mõjuinvesteeringud ja Grünfini portfellid

  2. Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

    Kingiidee lõpetajale: 3 võimalust, kuidas kinkida rahatarkust

    Otsid lõpetajale kingitust? Rahatarkused ja investeeringud on pikemaajalise mõjuga kingitus, mis sobib hästi igases vanuses lõpetajale. Toome välja 3 ideed, kuidas lõpetajale lihtsalt rahatarkuse ja investeeringutega rõõmu valmistada.

  3. 5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

    5 põhjust luua töötajale Kogumisplaaniga investeerimisportfell - ja miks see on parem kui palgatõus?

    Kas Sina arutled töökaaslastega rahateemadel? Kas tunned end mugavalt, kui jutuks tuleb kes kui palju puhkusereisi eest maksis või palgatõusu küsis?