Grünfin

Grünfin Blog

Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

Üle poole eestlastest soovib, et tema tööandja aitaks tal palgast või palgakõrgendusest automaatselt protsendi või paar kogumisse ja investeeringutesse suunata. (Eesti finantskirjaoskuse uuring, Rahandusministeerium, 2023). Ehk kuulud ka Sina selle poole hulka, kes sooviks tööandja abi pikaajalisel varade kogumisel?

Jah, raha pikaaegsele jõukusele, kogumisele ja raha kasvatamisele saab kaasa aidata Su tööandja.

Mujal maailmas on tööandja panus investeeringutesse juba üsna tavapärane lahendus: rahaärevusest räägitakse ja otsitakse lahendusi nagu vaimse ja füüsilise tervise küsimusele. Õnneks on nii tööandjale kui töötajale lihtne lahendus nüüd ka Eestis.

 Mis on tööandja Kogumisplaan ja kuidas Sina töötajana sellest võidad?

#1 Mis on tööandja Kogumisplaan?

Tööandja kogumisplaan on tööandja abil meelerahu- või unistustefondi jaoks raha kogumine läbi lihtsa lahenduse, kus Sina töötajana saad väikese % oma sissetulekust automaatselt enne palga laekumist investeeringutesse suunata. Tööandja saab Sind toetada ka sarnase panusega, eraldi boonuste või näiteks kasutamata Stebby toetusega. Investeeringuid haldab roheinvesteeringute ettevõte Grünfin. (vt ka #4: Kuhu minu raha investeeritakse?)

Nii saab nutikalt investeerima ja raha koguma asuda igaüks - ka siis, kui Sul varasemad kogemused investeerimisega puuduvad, pole senini alustada julend ja kõik tundub keeruline. Kogumisplaaniga raha kasvatamine on lihtne ja mugav - Sina avad Grünfinis Kogumisplaani portfelli ja tööandja hoolitseb regulaarsete ülekannete eest Sinu Grünfini portfelli.

Näide: Tööandja, kes pakuvad võimalust suunata iga kuu 3% palgast otse Kogumisplaani. Sinu tööandja premeerib Sinu head rahakäitumist sama summaga. Nii kogunevad ja kasvavad SInu summad kiiremini, väheneb raha stress ja mõistad, kui äge tööandja Sul on!

#2 Kas väike protsent palgast kasvab Kogumisplaanis tõesti suureks summaks?

Jah. Enamik inimesi üllatub, kuidas ka väike ja järjepidev raha kasvatamine ja kõrvale panemine suuremateks summadeks kasvab.

Näide1 - väikesed summad kasvavad. Ülaloleval graafikul on Kogumisplaani portfell, kus töötaja panustab automaatselt 3% igakuisest palgast (ca 60 €) ning tööandja lisab 3% (ca 60€) . Portfelli on makseid kogutud ca 1 aasta jooksul.

Kogumisplaanis raha kasvamist ning oma investeeringute väärtust saad jälgida igal ajahetkel oma arvutist või nutiseadmest - saad alati ka teate, kui Sinu kogumisse on raha laekunud ning soovi korral ka ise lisa koguda.

Ja kuna “järjepidevus/regulaarsus” ja “aeg” on investori parimad sõbrad, oled läbi tööandja Kogumisplaaniga edukam investor kui väga paljud. Just järjepidev, madala riskiga ja pikaajaline investeerimine on loetud kui maailma parim investeerimisstrateegia.

Näide 2 Kaotused mitte alustamisel.

Alati saab mõelda, et alustan homme. Või järgmine kuu? Paneme ka sellele hinna külge - tegelikult on kogumise-investeerimise otsuse edasilükkamisel ka hind.

#3 Miks peaksin oma tööandja juures Kogumisplaaniga liituma?

Ilmselt on igaühe miks erinev:

  • **Rahapuhver või meelerahufond **

Tunned pidevat ärevust ootamatute kulutuste ees ja pole saanud reele, et ise kogumisega algust teha? Tööandja Kogumisplaan on Sinu jaoks automaatne. Ja ka väiksed summad loevad ja kasvavad. PS: ärevus on väga tavapärane, rahaärevus on statistika kohaselt ühel inimesel kolmest. Sa ei ole oma mõtetes üksi!

  • **Unistused **

Tahaksid minna pikemale reisile? Võtta ühel hetkel vaba aasta? Unistad suvilast? Ja tegelikult on tore, kui salajaste unistuste või laste jaoks raha kuskile automaatselt koguneb. Usu, see on üsna rahulolev tunne, kui ka Sinu tööandja aitab Sind iga kuu sinna päriselt lähemale.

  • **Investeerimisega alustamine **

Sa tead, et peaks raha koguma ja kasvatama, aga Sa ei tea, kuidas sellega algust teha. Sul on hirmud, mis on igati tavalised? Tunned, et oleks vaja veel üks raamat läbi lugeda ja alustan siis? Tööandja ja Grünfin saavad olla siin Sinu turvalised pidepunktid, mis aitavad edukalt alustada. Sest edaspidi ongi kõik Sinu jaoks automaatne.

  • Roheinvesteeringutega portfelli hajutamine

Oled juba edukas investor, kuid otsid lahendusi oma portfelli hajutamiseks? Tööandja Kogumisplaan on n.ö üdini roheline - toetab ettevõtteid, mis loovad meile paremat tulevikku. Nii on Sul võimalus oma portfelli hajutada.

Tööandja Kogumisplaan on lihtne ja nutikas võimalus raha kogumiseks ja investeerimiseks nii, et Sa seda peaaegu ei märkagi.

#4 Kuhu mu raha läbi tööandja Kogumisplaani investeeritakse?

Raha kogumine ja kasvatamine Kogumisplaanis toimub madala riskiga ja hajutatult turul kaubeldavatesse rohelistesse indeksfondidesse, teatud ka kui ETF fondid. Ühtlasi on indeksfondid ühed madalama riskiga ja stabiilsemad investeerimisvõimalused.

Sinu enda varasem investeerimiskogemus ei ole siinjuures oluline. Indeksfondide valiku ja haldusega tegeleb üle-Euroopalise litsentsiga Grünfin. Leiame Sinu jaoks parimad indeksfondid nii tootluse, kulude kui ka mõju mõttes maailmale. Loe lähemalt, mis Sinu portfellis olema saavad.

Lisaboonus: Sinu investeeringud teevad head maailmale ja tulevikule

Su investeeringud on indeksfondides, kus on ettevõtted, mis on andnud lubaduse vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid 2050. aastaks netonullini. Teisisõnu, ettevõtted on kooskõlas Pariisi kliimaleppe eesmärkidega.

Kas teadsid? Kui investeerida järjepidevalt väikeseid summasid jätkusuutlikesse firmadesse, mõjutab see maailma loodussõbralikku arengut rohkem kui näiteks kodus lambipirnide vahetamine või vähemate pakendite tarbimine.

Tutvu lähemalt oma tööandja Kogumisplaanis olevate investeeringute mõjuga ja mis täpsemalt on mõjuga investeerimine Grünfini mõttes.

#5 Kas tööandja Kogumisplaani kaudu raha kogumine on ikka turvaline?

Jah. Sinu tööandja ja Grünfini jaoks on Sinu varade hoidmine kõige olulisem missioon.

  1. Reguleeritud ja litsentseeritud. Grünfin on reguleeritud ning litsentseeritud Finantsinspektsiooni poolt investeerimisühinguna. Järgime rangelt Finantsinspektsiooni poolt kehtestatud nõudeid ja reegleid (sh regulaarsed auditid).
  2. Tagatisfond, 20 000 €. Sinu investeeringud on kaitstud kuni 20 000 euro ulatuses Riikliku Tagatisfondi investorkaitsega.
  3. ETF indeksfondid kui madala riskiga valik. Investeerimisega kaasnevad alati riskid ja enne investeerimisotsuse tegemist peaks iga investor alati hoolikalt kaaluma, kas ta on võimeline neid riske kandma. Kogu investeerimisvõimaluste skaalal on ETFid aga ühed kõige vähem riskantsemad võimalikud valikud. Tutvu Grünfini litsentsi ja turvalisusega.

#6 Tööandja kogumisplaan vs tööandja pension vs Pensioni III sammas?

Igasugune tulevikuks, sh pensioniks kogumine on igal juhul hea mõte!

Siiski tasub meeles pidada, et pensionisäästud on raha, mida Sa paned kõrvale pensioniks. Ajaks, mil Sa enam tööd teha ei jaksa, kuid riigipoolne pension katab vaid osa Sinu igapäevastest vajadustest.

Samal ajal on Sul elus tõenäoliselt ka muid eesmärke või unistusi, mille tarbeks raha vajad - olgu selleks kinnisvara ost, vaheaasta maailmas ringi reisimiseks või niisama meelerahufond ootamatusteks. Ka erinevad uuringud näitavad, et pension on kogumiseesmärkide taga alles pärast hobisid, reisimist, kinnisvara ja lapsi.

Jah, pensioniks peaks koguma. Ja III sambast saad küll raha vajadusel välja võtta, kuid sellega kaotad ka maksueelise, millest III samba puhul kogu aeg räägitakse.

Tööandja kogumisplaan kui roheline pension?

Kui jätkusuutlikkus on SInu jaoks oluline, võid endale mõttes ka tööanja Kogumisplaanile pensioniea tähtaja panna. Nii kogud säästlikel põhimõtetel tulevikuettevõtetesse, mis meile ja meie tulevastele põlvedele parema maailma loovad.

#7 Kuidas ma tööandja Kogumisplaaniga liituda saan?

Anna oma tööandjale teada

Kui Kogumisplaan on Su tööandja tänases motivatsioonipaketis, siis lihtsalt anna oma tööandjale teada, et soovid Kogumisplaaniga liituda. Seejärel saad e-kirja isikliku lingiga Grünfini Kogumisplaani portfelli avamiseks. Konto ja portfelli avamine ja isikutuvastus võtab vaid mõned minutid. Sinu tööandja hoolitseb portfelli sissemaksete eest ja oledki omale raha kogumas.

Uuri oma tööandjalt võimalust palgast koguda

Kui Sinu ettevõtte motivatsioonipaketis veel kogumisplaani ei ole, kuid arvad, et Sinu tööandja peaks Sulle kogumisplaani pakkuma, tutvusta meile oma tööandjat või suuna nad meiega ühendust võtma.

Tänasest kogemusest ja klientidest on näha, et tööandjatele läheb töötajate soov väga korda. Kindlasti maini ka oma Personaliosakonnale, kui tunned, et Sinu tiim või ettevõte vajaks Rahatarkuse koolitust.

These could also be interesting to you

  1. 5 põhjust, miks regulaarne investeerimine ETF-idesse on nutikas valik oma vara kasvatamiseks

    5 põhjust, miks regulaarne investeerimine ETF-idesse on nutikas valik oma vara kasvatamiseks

    Toome välja põhjused, miks ETF investeerimine Sinu vara edukalt kasvatab.

  2. Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Tööandja kogumisplaan laseb Sul nutikalt tööandja abiga otse palgast investeerida

    Soovid, et tööandja aitaks Sul palga(tõusu)st automaatselt investeerida?  Loe lähemalt, mis on tööandja Kogumisplaan ja kuidas Sina töötajana sellest võidad?

  3. Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Rahatarkuse koolitus tiimidele - mida tähele panna?

    Miks oma tiimile rahatarkuse koolituse tegemist kaaluda ja mida koolitust planeerides tähele panna?